skip to Main Content
Haken Voor Beginners

Hoe haak je een cactus?

Met oude brei restjes een cactus haken? Dat kan zeker in dit stukje tekst gaan wij u uitleggen hoe ook u een cactus kunt breien. Om te beginnen moet u een lapje breien daarna vouw je dit lapje dubbel en vul je het lapje op met fiberfill. Vervolgens breit u de bovenkant en onderkant dicht. Daarna kunt u het bolletje in een cactus potje zetten. Vervolgens doet u hetzelfde bij de onderkant van de cactus. Daarna naait u de bovenkant en onderkant aan elkaar.

Haken

Op deze manier lijkt het net of de cactus in een stuk grond zit. Daarna zet u het grond stukje in een klein cactuspotje en hier heeft u uw gehaakte cactus. Om de cactus een beetje op te leuken zou u een gezichtje op de cactus kunnen breien. Ook zou u bijvoorbeeld een hoetje op de cactus kunnen breien. Maar er zijn natuurlijk veel meer dingen nodig laat u inspireren.

Beginnersfouten bij haken

Bij beginnende hakers is de meest voorkomende fout om te strak te haken. Als u uw draad steeds strakker aantrekt kunt u als gevolg daarvan bij de volgende rij uw naald niet meer tussen die strakke steken wikken. Er bestaat een kans dat u te strak haakt omdat u waarschijnlijk nog moet wennen hoe u uw naald en haakwerk vasthoud. Bij rechtshandige hakers heeft u over het algemeen de naald in uw rechterhand. Dit betekend dat u uw haakwerk in uw linkerhand heeft. Daarbij houd u het draad vast met uw linker wijsvinger. Het is belangrijk dat u uw draad niet te strak vast houdt maar dat u het draad juist een beetje laat hangen.

Ik weet niet meer waar de volgende steek is wat nu?

Een van de meest voorkomende problemen bij het breien is dat mensen niet meer weten waar de volgende steek is. Hakers die meer ervaring hebben weten hoe steken eruit horen te zien. Deze ervaren hakers kunnen ook herkennen wat de laatste steek is en waar die steek gemaakt is. U kunt uw steken op twee manieren herkennen namelijk: Van de voorkant van uw breiwerk of van de bovenkant van uw breiwerk.

Haak een cactus

Steken horen eruit te zien als V’tjes u hoort twee lussen te zien die samenkomen in de steek eronder. Ook kunt u naar de bovenkant van uw steken kijken en de steken tellen. Van de bovenkant moeten uw steken er eigenlijk uit zien als een soort van vlecht. Om de volgende steek te herkennen zoekt u altijd naar een V die helemaal is afgerond. Mocht u er echt niet uitkomen dan kunt u het breiwerk ietsjes strakker maken om er achter te komen waar uw V’tje zit.